sobota 1. května 2010

Asociální pracovnice sociálního odboru

Zkuste si představit, že pracujete jako správce/správcová v ubytovně. Je poledne, slunce praží a vy se vracíte z oběda do práce. Před ubytovnou je chodník zatarasený sanitkou. Její řidič vám zrovna volá na služební mobil. Když přijdete blíž, dozvídáte se, že vám v tom vedru přivezl ze 100 km vzdálené nemocnice babičku, která je několik dní po operaci a nemůže ani pořádně chodit, abyste ji ubytovali. Samozřejmě vám o tom do té doby nikdo neřekl ani fň.
Přesně v takové situaci se ve čtvrtek 29.4.2010 ocitla moje manželka.
Že vám to připadá jako hodně špatný vtip? Těžko říct, co si od toho slibovala (a)sociální pracovnice působící na sociálním odboru městského úřadu ve Vlašimi, která celou věc "zařídila".

Poté, co řidič sanitky a manželka společnými silami dostali po dlouhé cestě ve vedru unavenou paní do chladnějšího prostředí ubytovny a dali ji něco k pití a jídlu (protože v nemocnici už nedostala ani snídani!), vysvětlila manželka řidiči, jak se věci mají - že tam opravdu někde ve druhém nebo třetím patře nemůže nechat paní, která se o sebe sama nemůže postarat ani nemá někoho, kdo by jí pomáhal a navíc se zotavuje po operaci.

Od řidiče se zase dozvěděla, že jedou z nemocnice v Počátcích a po cestě museli třikrát zastavovat, protože bylo paní z cesty a vedra v sanitce špatně. Celou záležitost prý zařizovala již zmíněná pracovnice sociálního odboru ve Vlašimi, paní Vladimíra H.

Manželka vzala telefon a prokousala se až k paní Vladimíře. Podle té bylo zřejmě v pořádku poslat starého, nemocného člověka bez koruny, bez rodiny, po operaci do na slepo vytipované ubytovny bez jakékoli informace o volných místech a podmínkách, jaké by tam měla.

Přibližný přepis telefonního rozhovu:
manželka: Dobrý den, ubytovna Benešov, Dvořáková. Znáte paní Zelenkovou? Právě mi ji sem dovezli z nemocnice v Počátcích a tvrdí mi, že tu má domluvené ubytování. Já jsem správcová a o ničem nevím!
Vladimíra H.: Paní Zelenkovou znám, patří pod náš úřad, je to sociálně potřebný člověk. Nemá kam jít a v Benešově má nějaké zařizování na úřadech, proto jsme ji tam poslali.
manželka: Poslali jste člověka, který nemůže bez pomoci chodit na řemeslnickou ubytovnu, aniž byste věděli, že tu může zůstat?? Sama nevyjde ani pár schodů! A navíc má u sebe peníze tak max. na jednu noc. Kdo asi tak myslíte, že jí to bude od zítřka platit?
Vladimíra H.: Paní Zelenková si musí vyřídit potřebné papíry k vyplacení sociálních dávek na ubytování a potom vám to zaplatí, bude to trvat asi 14 dní.
manželka: /už hodně naštvaně/ Tohle je komerční ubytovna, není možné, aby tu byl někdo na dluh. A co když nemám místo? To jste pro paní Zelenkovou zařídíli polední vyjíždku v největším horku, jen aby se poleháváním v nemocnici nenudila? Vždyť mi tvrdí, že zítra musí ke kurátorovi, který sídlí ve Vlašimi! Jak se tam podle Vás dostane??
Vladimíra H.: Autobusem, ty přece jezdí. Jste ubytovna a máte ubytovávat lidi, tak o co jde?


Stále se zpětně divím, že jsem milou paní ze sociálky po téhle informaci neposlala do příslušných míst. Ještě jsem se otázala, jestli se mi může zaručit, že paní bude mít druhý den peníze na zaplacení a když mi (pochopitelně) odpověděla, že tohle mi neslíbí, rychle jsem to položila.

Připadala jsem si jako v Kocourkově. Paní Zelenková unaveně seděla schoulená v křesle a čekala, jak to dopadne. Řidič sanitky mi řekl, že tohle nevidí poprvé a nejspíš asi bohužel ani naposled. Že paní klidně doveze zpátky, kde ji naložil a hotovo.

Takže souhrnem - sociální odbor si nejspíš vytipoval několik benešovských ubytoven, do kterých by mohl paní Zelenkovou poslat a to také udělal. A já ji musela zase poslat zpátky do nemocnice, protože jsem zkrátka nemohla ubytovat člověka v takovém zdravotním stavu a bez peněz. Bylo mi před tou starou a nemocnou paní neuvěřitelně stydno.


Paní Zelenkovou tedy odvlekli manželka s řidičem zase zpátky do sanitky, aby mohla absolvovat dalších 100 km v rozpálené sanitce.

Jak si ale vysvětlit apatii a nezodpovědnost sociální pracovnice? Nejspíš to nebyl první případ podobného rázu a nejspíš za taková selhání ani nejsou pracovníci úřadu nijak trestáni - to je ale podle nás úplně špatně!

Za lehkomyslné hazardování s lidskými životy a v neposlední řadě i zbytečně vyhozené peníze a čas mnoha lidí by měli být ti, kteří věc způsobí, odpovídajícím způsobem potrestáni, protože jinak budou další incidenty nepochybně následovat.


Přidat.eu záložku