neděle 8. srpna 2010

Udělejte ze svého PC člena výzkumného týmu!

Často se objevují zprávy o tom, jaký superpočítač je momentálně nejlepší a také kolik milionů stojí, ale existuje i jiné řešení, jak získat podobný nebo dokonce větší výpočetní výkon. Výkon počítače je při běžné práci využíván cca z 5-10 %, takže pokud zrovna nestříháte video nebo nehrajete novější 3D hru (solitaire nebo tetris PC opravdu příliš nevytíží), pak má váš počítač spoustu prostoru na další zaměstnání.

Jedním ze způsobů, jak využít potenciál počítače je zapojit ho do některého z vědeckých projektů, které jsou součástí systému tzv. distribuovaných výpočtů. To znamená, že je projekt rozdělen na velké množství malých částí, které jsou postupně zpracovávány jednotlivými počítači. Vše probíhá naprosto automatizovaně. Na počítači je potřeba jen jednoduchý program, který se spojí s vybraným projektem, stáhne si potřebná data a po dokončení výpočtů odešle výsledky zpět.


Na výběr je z mnoha projektů - od hledání léků na nevyléčitelné nemoci, předpovídání klimatu na Zemi za několik desítek let, hledání nových zdrojů energie, až po ověřování vědeckých teorií a zkoumání vesmíru.
Přehled nejznámějších projektů najdete zde. Stačí si jen vybrat, ať už jeden nebo víc - jen doporučuji zvolit maximálně tolik projektů, kolik jader (core) má váš procesor (CPU). To jednoduše zjistíte ve správci úloh (CTRL+SHIFT+Esc) na záložce "Výkon" dle obrázku: 2 grafy = 2 jádra.


Program BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), který zajišťuje komunikaci s projekty a zpracování přijatých jednotek, je ke stažení vždy v aktuální verzi na adrese:
http://boinc.berkeley.edu/download.php
Na webu Czech National Team zase najdete přehledného průvodce instalací BOINC a připojení k projektu (ale ke stažení je zde pouze starší verze BOINC, takže stahujte raději z prvního odkazu) a spoustu dalších detailních informací o distribuovaných výpočtech a všem, co s nimi souvisí.



Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zbytečně vulgární komentáře a spam nebudou tolerovány.