pátek 20. srpna 2010

Povodně 2010 - Liberecko 14.-15.srpna (2. část)

V sobotu, když jsem se ptal na to, jestli můžu přespat přímo na místě, jsem byl hned varován, že se chodí spát pozdě a vstává brzo, takže jsem si odhadem nařídil budíka na 6:30, abych měl menší rezervu, než se začne pracovat. Spát se šlo myslím někdy po jedné, tak jsem si říkal, že největší pracanti budou vstávat nejdříve před sedmou hodinou - chyba! Ještě dlouho před zazvoněním mého budíku začali vstávat ostatní a brzy přicházeli i další členové organizačního týmu Hand for Help včetně ředitele.

Ten den jsem si mohl vybrat, kam se vydat. V souladu s doporučením jsem zvolil Hrádek nad Nisou a nezbývalo než počkat na naplnění autobusu. Poté jsme zamířili do Hrádku a potažmo k hasičárně, kde bylo možné se převléknout, nechat si uvnitř přes den nepotřebné věci a hlavně se dozvědět, kde pro nás bude uplatnění. Nakonec jsme jeli k místní škole, kde byly zatopené sklepy. Tam zůstala část naší skupiny na otlučení mokré omítky vevnitř budovy a na stejný druh práce jsem se já s druhou částí lidí přesunul k nedaleké školce.


Vzhledem k malému nedorozumění jsme nejdřív měli víc lopat na odklízení opadané omítky než kladiv, ale nástroje se zanedlouho dovezly a už jsme se krom oběda do večera v podstatě nezastavili. Jako bonus nám pracovníci školy sehnali několik sbíječek a práce začala jít opravdu od ruky. Z prvu jsem si s kladivem rozuměl tak, že jsem po sbíječce ani moc netoužil, ale po pár hodinách, kdy jsem pak kladivo nemohl skoro udržet, jsem přišel k rozumu a ujal se jednoho kousku po kolegovi, který už odjížděl - byl na místě snad sedmý den, takže se nebylo čemu divit.

Spolupráce v týmu byla výborná. Vždy když už nebylo kam šlápnout pro hromady kusů omítky a pot začínal pálit v očích, dámy nás odstrčily, hbitě naložily omítku na kolečka a odvezli. Kusy zdi nahozené betonem místo omítky si vzali na starost chlapi se sbíječkami nebo je minimálně pomohli narušit pro snadnější otlučení kladivem - byla prostě radost tam společně se všemi pracovat! Nakonec jsme tak do pozdního odpoledne zvládli udělat velkou část celé školky. Pak jsme vše uklidili a pomalu se vydali naproti autobusu, který nás měl vzít pro věci do hasičárny a na cestu zpět do Liberce, kterou jsme si zpříjemnili kolujícím občerstvením a důkladnou desinfekcí.

Takže celkový dojem? Snad nejlepší a nejlépe využitý víkend, co pamatuju!

Poučení z víkendu
Když chcete darovat nějakou materiální pomoc, zavolejte do příslušné organizace a zeptejte se, co je momentálně opravdu potřeba, protože ne všechno, co se řekne ve zprávách a napíše v novinách je aktuální a odpovídající situaci. Pravděpodobně bude daleko větší užitek z jednoko slušného kolečka, lopaty nebo zednického kladiva než z palety sava a starých triček.
V prvních dnech povodní se určitě hodí každá pomoc, ale později už je možná lepší poslat peníze na účet osvědčené organizace, které se určitě využijí nejefektivněji a na to, co bude momentálně přesně potřeba.

Co si s sebou na takový pracovní pobyt vzít
  1. Pevné boty (podle mě to nejdůležitější vůbec - svoje goráčový kanady jsem si nemohl vynachválit)
  2. Trenky a pořádné ponožky (radši víc kusů než na kolik dní se chystáte ;-) )
  3. Kalhoty, co něco vydrží - nejlépe dopředu nastříkat impregnací
  4. Ochranné pracovní brýle, špunty do uší (ještě v ponděli mi v uších celý den pískalo po neděli se sbíječkou), respirátor (nic z toho jsme většina z nás neměli, ale hodilo by se)
  5. Čepici/klobouk hodí se v dešti i na slunci
  6. Kalhoty a triko na převlečení, spacák, karimatku
  7. Vodotěsné pouzdro na mobil, doklady atd.
  8. Menší zásoby jídla (sušenky, energetické tyčinky apod) a balenou vodu
  9. Nejaké nářadí se může taky hodit, ale to už je spíš individuální jako další věci

...předchozí část


Přidat.eu záložku

1 komentář:

  1. Odkaz na zprávy z povodní na stránkách Hand for Help: http://www.handforhelp.cz/en/aktualni-zpravy.html

    OdpovědětVymazat

Zbytečně vulgární komentáře a spam nebudou tolerovány.